De yama’s: Ahimsa – Geweldloosheid

Geweldloosheid. Een mooie term die gaat over liefde en compassie. Leven zonder strijd en meegaan met de stroom. Vanuit een liefdevolle houding naar je omgeving en naar jezelf. We weten dat dit belangrijk is en toch is het vaak zo moeilijk om te doen. Omdat we gewend zijn in bepaalde patronen te vervallen. Omdat we dit ons hele leven al gedaan hebben.

Maar nu is het tijd om dit te doorbreken. Door middel van bewustwording en bijsturen. In dit artikel ga ik je een aantal handvatten geven om bewust aan de slag te gaan met geweldloosheid.

Het integreren van de yama ahimsa in je dagelijks leven

Op een dag kom je waarschijnlijk verschillende momenten tegen waarop je kunt kiezen om wel of niet te handelen vanuit geweldloosheid. Wanneer je een lekke band krijgt, een collega kritiek heeft op je werk, een mede weggebruiker je afsnijdt of je voor de zoveelste keer je telefoon laat vallen. Het is heel goed mogelijk dat deze gebeurtenissen irritatie bij je opwekken, dat je er boos om wordt op jezelf of een ander en dit misschien uit door te schelden of te snauwen. Deze reacties worden vaak instant opgeroepen en het lijkt soms alsof dat helemaal vanzelf gaat en je dit niet kunt voorkomen. Maar… is dat eigenlijk wel zo?

Ik heb zelf gemerkt dat er wel een manier is om je bewust te worden van het feit dat er irritatie op begint te komen en dat je dit om kunt draaien naar een liefdevolle houding vanuit compassie. En niet door die irritatie weg te drukken omdat je vindt dat dat er niet mag zijn.

De eerste stap hierin is bewustwording. Observeer jezelf en merk op wanneer het je (nog) niet lukt om te handelen vanuit geweldloosheid. Op welke momenten komt die irritatie op en hoe voelt dat? Door je hier bewust van te worden en jezelf te observeren in dit soort situaties vermindert de irritatie vaak vanzelf al. Je neemt er namelijk afstand van door er observerend naar te kijken.

Daarnaast kan het helpen je te beseffen dat mensen in de meeste gevallen handelen vanuit een positieve intentie. Mensen zijn er over het algemeen niet op uit om jou het leven zuur te maken. Een automobilist die jou afsnijdt zal dat bijna nooit doen om jouw leven moeilijker te maken, maar om een reden die waarschijnlijk zelfs helemaal niets met jou te maken heeft. En jijzelf wil toch ook over het algemeen het beste voor jezelf? Jij laat echt niet expres je telefoon vallen met als doel deze kapot te krijgen (er vanuit gaande dat je telefoon voor jou van waarde is en je er niet koste wat kost vanaf wil komen).

Wanneer je je bewust ben van wat er bij jou gebeurt voordat je geneigd bent om niet volgens ahimsa te handelen en wanneer je begrijpt dat je boosheid niet gebaseerd is op de achterliggende waarheid, zal het al een stuk makkelijker worden om ook diep van binnen rustig te blijven en de situatie objectiever te beleven. Er gebeurt iets dat niet zo prettig is en nu kun jij kiezen hoe je hierop reageert. Ga je alsnog de eventueel opkomende boosheid voeden met negatieve gedachten of kies je ervoor om te handelen vanuit compassie. Dan laat je die automobilist die zo’n haast heeft gewoon even voorgaan. En dan lach je om jezelf als je weer eens iets laat vallen. Want hoe erg is het nu eigenlijk?

En het mooie is: hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het gaat. Blijf oefenen en het zal steeds moeitelozer worden tot je opeens beseft dat je geen irritatie meer voelt als de vrouw voor je aan het treuzelen is bij de kassa, maar haar juist vertelt dat ze gerust de tijd mag nemen om haar kleingeld goed uit te tellen. En dat je hardop moet lachen als je weer struikelt over dezelfde losliggende stoeptegel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait