Over mij

Bianca Schutjes

Danstherapeut | Yogadocent | Rigpa Healer | Yoga Therapeut

Visie

Lichtheid, vrolijkheid, dynamiek, enthousiasme en gevoeligheid zijn woorden die als eerste bij me opkomen als ik vertel wie ik ben en wat mij kenmerkt. Ik zie het leven als een bijzondere, interessante, soms moeilijke, maar vaak mooie ervaring waarin we van alles mogen beleven, voelen en uitproberen. Ik geloof dat we allemaal een bepaald doel of missie hebben die we mogen ontdekken en ik vind het heel mooi om mensen te begeleiden op hun weg hierin.

Werken via het lichaam vind ik een prachtige methode, omdat hierdoor de overtuigingen en beperkingen van het hoofd wegvallen en je bij je pure zelf kunt komen, waar jouw pijn, maar ook jouw kracht verborgen ligt. In 2017 ben ik een aantal maanden in India geweest om me onder te dompelen in yoga. Dit heeft me geïnspireerd tot een eigen manier van werken waarbij oost en west samenkomen. Het creëren van een veilige setting staat bij mij voorop. Ik vind het zowel voor mezelf als voor anderen belangrijk om een veilige basis neer te zetten en van daaruit te ontdekken wat er buiten onze comfort zone ligt. Op die manier kunnen we stap voor stap dichterbij jouw kern komen en dingen in het licht gaan zetten die gezien willen worden, waardoor jouw eigen kwaliteiten en mogelijkheden kunnen ontplooien.

Eigen ontwikkeling

Op mijn zeventiende was ik al vaak aan het filosoferen over (de zin van) het leven en een jaar later begon ik met yoga. Dit was een hele rustige vorm van yoga en ik wilde meer actie, dus ben ik na een jaar gestopt en uitgekomen bij de meer actieve fysieke vormen van yoga, zoals poweryoga. Hierdoor kwam ik echt uit mijn hoofd en in mijn lijf en aangezien ik een denker was, was dit een hele nieuwe en prettige ervaring voor mij. Ik probeerde gedurende de jaren steeds meer vormen van yoga uit wat me uiteindelijk naar India leidde, omdat ik graag het land van de oorsprong wilde bezoeken. Ik begon daar met een verdiepende yoga retreat, waarin ik naast de fysieke practice ook veel meekreeg van de yogafilosofie en meditatielessen ervaarde. Ik ben teruggekomen voor drie maanden om danstherapie te geven op deze retreat en deel te nemen aan de yoga-, filosofie- en meditatielessen. Dit was zo’n verrijking voor mij; er ging een wereld voor me open in wat yoga allemaal te bieden had.

Ik besloot een teacher training te gaan volgen in het noorden van India zodat ik deze waardevolle methode ook uit kon gaan dragen naar andere mensen. Na deze India ervaring, ben ik me steeds meer gaan verdiepen in Yoga Filosofie en spiritualiteit en ik ben nog twee keer teruggegaan om me weer onder te dompelen in alle verrassingen die India te bieden heeft. Ook heb ik een sjamanistische yoga retreat gevolgd in Guatemala die me ook heel veel gebracht heeft. Hierdoor ben ik me verder gaan verdiepen in het sjamanisme.

Ik ben sinds 2018 werkzaam als dans- en bewegingstherapeut en yogalerares in Breda. Momenteel ben ik vooral bezig om mijn eigen schaduwkanten in het licht te zetten om verder te ontwikkelen en daarnaast ook gewoon lekker te genieten van wat het leven op aarde mij te bieden heeft!

Opleidingen

HBO Vaktherapie Dans&Beweging – Hogeschool Zuyd (2003-2007)

Hatha Vinyasa Yoga Teacher Training 200 uur – Rishikesh YTTC, India (2017)

Yoga Therapy Foundation Course – The Yoga Therapy Institute (2020)

Rigpa Healing Level 1 – Mundo Armonia (2020)

Essentials of Yin Yoga – Delight Yoga (2021)

Trauma Informed Yoga Therapy – The Yoga Therapy Institute (2022)

Opleiding tot Kinderyogadocent – Yogacollege Tilburg (2023)